Det är mycket viktigt att katten och hunden får rätt kost vid rätt tidpunkt i livet. Kattungar och valpar har behov av extra energi, protein och mineraler för att ha en optimal tillväxt, och det är viktig med en korrekt utfodring redan från kattunge och valpstadiet. Det är mycket svårt att på egen hand åstadkomma en balanserad utfodring och de flesta uppfödare ger från avvänjningen färdigt kattunge eller valpfoder. I dag har de flesta fodertillverkare även olika sorters valpfoder. När helfoder ges, ska inga andra tillskott av mineraler och vitaminer tillföras, om inga särskilda skäl föreligger.

Hundar och katter har, precis som vi människor, en idealvikt. Att uppnå och bibehålla ditt djurs idealvikt minskar risken för vällevnadssjukdomar. Detta medför ett aktivare, längre och friskare liv för ditt djur. Tyvärr blir många katter och hundar överviktiga. För hög kroppsvikt sliter på skelett och leder och medför också hög belastning på lever och njurar, bukspottkörtel, lungor, hjärta och cirkulation.

Tandhälsa

Att ha friska tänder och friskt tandkött är viktigt för att resten av kroppen ska må bra. Dålig tandhälsa kan påverka bland annat lever, njurar och hjärtat negativt. Det är viktigt att följa upp tandhälsan redan tidigt i livet. Vi kan hjälpa dig med tips och råd hur du ska hålla ditt djurs tänder friska och fina! Om ditt djur har tandsten, kanske lösa tänder och inflammation i tandköttet eller har skadat en tand behöver den tandvård.

Kost och kosttillskott

Precis som hos oss människor blir det allt vanligare att våra djur drabbas av ”välfärdssjukdomar” som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, fetma och ledproblem till följd av övervikten. Med en bra välbalanserad kost och daglig motion hjälper du ditt djur att slippa dessa problem.

Vi kan hjälpa dig med tips och råd kring ditt djurs kost för att undvika viktproblem men även kost anpassad för andra särskilda behov som ditt djur kan ha.  

Dessutom kan vi erbjuda olika kosttillskott som i många fall kan hjälpa ditt djur att må ännu bättre, t.ex. omega 3-tillskott för hud, päls och leder.

Smådjurskliniken Hjärtat ©  2020-2023