Information och råd

Inför besöket

Inför besöket

Om ditt djur visar tecken eller symptom på att något inte står rätt till kan det vara bra att kontakta oss. Ring alltid innan besök. Vi tar emot akutfall i mån av tid. Glöm inte vaccinations­kort, stamtavla, eventuellt pass och försäkringspapper. Inför ditt besök hos oss är det bra om du kan svara på följande frågor: Vilket djur det gäller…

Försäkring/direktreglering

Försäkring/direktreglering

Att vara ägare till ett djur är en stor glädje, men också ett ansvar om något oförutsett skulle inträffa. Vart tredje sällskapsdjur i Sverige behandlas av veterinär varje år! Det är viktigt med försäkring för alla djur Djursjukvården har utvecklats mycket i Sverige på senare år och håller idag mycket hög standard. Om ditt djur skulle insjukna eller skadas kan…

Kastrering

Kastrering

Kastration kan ske via kirurgi eller kemiskt. Större kirurgiska ingrepp görs i samarbete med Vettris i Västerås och inte på vår klinik. Det är viktigt att du känner till att det finns för- och nackdelar med kastration. Fördel är att kastration förebygger flera sjukdomstillstånd. Nackdelar är ökad benägenhet för övervikt (som enkelt kan kontrolleras med viktkontroller och anpassat foder), ökad…

Rehabilitering

Rehabilitering

Ibland så kan djurets skador kräva att rehabilitering sätts in. Rehabilitering kan vara aktuellt för djur som ska eller nyligen har genomgått en operation, djur som uppvisar beteendestörning utan påvisbar medicinsk anledning eller om har en kronisk eller akut skada som orsakar rörelsestörning och/eller smärta. Det krävs en del engagemang från dig som djurägare vid rehabilitering av ett husdjur och det…

Skaffat valp

Skaffat valp

En ny liten valp är självklart något alldeles extra. Men om det är första gången kan det vara lite saker som kan vara bra att tänka på. Valpar vaccineras i regel vid 8 veckors ålder och det brukar uppfödare som regel stå för. När valpen sedan är 12 veckor är det tid för andra vaccinationssprutan och valpen har då ett…

Resa med ditt djur

Resa med ditt djur

Om du ska ta med din hund eller katt på resa utomlands gäller lite olika regler beroende på vilket land ni ska till. Regler & anvisningar för in- & utförsel av sällskapsdjur I Sverige är det Jordbruksverket (länk) som reglerar transporter och import av djur, i andra länder finns motsvarande myndigheter med likvärdiga uppgifter. Om man är osäker på vart…

Sista vilan

Sista vilan

Till slut kommer den dagen då vi måste ta det där jobbiga beslutet om vår älskade vän ska få vandra vidare. Ett beslut som aldrig är enkelt, men ibland är det bästa för djuret. Det är vårt ansvar som djurägare att avgöra när livskvalitén inte längre är som den en gång var. Många gånger kan man känna sig lite osäker…

Dräktighetsundersökning

Dräktighetsundersökning

Ultraljud används ofta för att fastställa dräktighet hos hund. Lämpligen ultraljudas din tik runt dygn 28. Även om det kan vara svårt att exakt beräkna antal foster kan vi få en god uppskattning av kullstorleken. Om man vill veta hur många foster det är, vilket kan vara praktiskt inför förlossningen, så kan man göra en röntgenundersökning senare i dräktigheten när…

Utredningar

Utredningar

Medicinsk utredning Ibland kan ett djur ha diffusa symptom, t.ex. att det inte vill äta och är trött, att det dricker och kissar mycket, går upp eller ner i vikt eller kanske kräks ofta. Då krävs en medicinsk utredning för att utröna vad som kan vara fel. Man börjar alltid med en klinisk undersökning då veterinären noga tittar och känner…

Vaccination av hund

Vaccination av hund

Alla hundar bör vaccineras mot Valpsjuka, Parvo, HCC (Hepatitis Contagiosa Canis, smittsam leversjukdom) och Kennelhosta. De är väldigt smittsamma sjukdomar med olika allvarlighetsgrad. En del av dessa kan vara dödliga medan andra endast väldigt kostsamma både gällande veterinärvård, men även eftervård. Parvo, Valpsjuka & HCC Vaccination av hund mot parvo, valpsjuka och HCC (smittsam leverinflammation) rekommenderas till alla hundar. Grundvaccination…

Vaccination av katt

Vaccination av katt

Kattpest och kattsnuva är två smittsamma sjukdomar som kan ge väldigt allvarliga symptom och i vissa fall leda till att katten avlider. Vi rekommenderar att alla katter vaccineras mot dessa sjukdomar. Vaccination bör ske redan när kattungarna är små. Grundvaccination sker två gånger mellan 3-4 veckor emellan efter att katten fyllt 8 veckor. De flesta uppfödare ordnar med detta så…

Öron

Öron

Det är bra att kontrollera ditt djurs öron regelbundet. Titta och lukta! På så sätt märker du lättare om något problem uppstår. Friska öron ska inte lukta illa. Djurets ytteröra och hörselgång ska inte vara rött och svullet, utan ljust rosa. En liten mängd öronvax är normalt men inte stora mängder som kan vara gult eller brunt. Smärta vid beröring…

Smådjurskliniken Hjärtat ©  2020-2023