Hur du förbereder din hund för nyårsafton?

Vid nyår är det inte alla som är glada över firandet. Våra fyrbenta vänner kan vara väldigt skotträdda. Smällandet börjar redan tidigt innan nyår och då byggs rädslan upp. Om du vet att din hund får panik vid ljudet av raketer och smällare eller andra höga ljud, kan ni försöka lindra stressen med olika hjälpmedel.

Det bästa alternativet är att på nyårsafton vistas på en plats där det inte finns ljud från smällar och raketer. Om du inte kan göra det, följer här några rekommendationer, som hjälper dig och din hund att härda ut:

  • Tänk på att själv inte bli uppstressad av smällandet då detta kan föras över på ditt djur.
  • Motion har en lugnande effekt så se till att din hund är välrastad under perioden med mycket smällande. Gå en extra lång runda på nyårsafton, om du normalt går 20 minuter den dagen, ta då istället en promenad på 1,5h.
  • Förbered en mörk och lugn plats. Det är bäst om hunden redan känner till platsen, så den kan känna sig trygg där! Kom ihåg skål med vatten och favoritleksaker. Vissa hundar söker själva skydd i badrummet.
  • Slå på musik, som dränker ljudet av smällar.
  • Man kan också täcka fönstren för att dölja ljussken.
  • Är din hund skotträdd är det viktigt att man börjar träna och förebygga i tid. Det finns olika cd-skivor med ljud för ljudträning som man spelar för hundarna så att de vänjer sig olika ljud.
  • En bra idé är att köpa leksaken Kong som kan stimulera din hund. I mitten av denna kan man smeta smör, ost eller annat gott. Med denna kommer er vän att vara sysselsatt hela natten. Slickande och bitande kan ha lugnande effekt.
  • Det finns olika preparat som kan fungera lugnande.
  • Men är smällandet olidligt för din hund finns det receptbelagd lugnande medicin. För att få detta utskrivet måste ni boka en tid för hälsoundersökning då det är viktigt att hunden är frisk.

SILEO är det första veterinärläkemedlet som är godkänt för att lindra akut ångest och rädsla hos hund som orsakas av ljud. Det har formen av en gelé som appliceras i hundens mun vid de första tecknen på oro. Medlet är inte sederande och gör således inte hunden dåsig. Sileo är receptbelagt och förskrivs av oss. Läkemedlet ska användas enligt veterinärens rekommendation.

Har ni frågor och funderingar är ni alltid välkomna att ringa till oss!

Smådjurskliniken Hjärtat ©  2020-2023