Det är bra att kontrollera ditt djurs öron regelbundet. Titta och lukta! På så sätt märker du lättare om något problem uppstår. Friska öron ska inte lukta illa. Djurets ytteröra och hörselgång ska inte vara rött och svullet, utan ljust rosa. En liten mängd öronvax är normalt men inte stora mängder som kan vara gult eller brunt. Smärta vid beröring är också det ett tecken på att örat kan vara inflammerat. Vid tecken på öroninflammation behöver du kontakta veterinär.

Vad kan du själv göra för att förebygga öroninflammation?

Ta för vana att kontrollera djurets öron. Har djuret en mindre mängd öronvax (men inte några av ovanstående symtom) kan du göra rent öronen med öronrengöring som finns att köpa på apotek eller hos oss. Efter rengöring torkar du örats yttre del. Använd aldrig tops ner i hörselgången! Undvik att rengöra örat i onödan då det kan rubba örats naturliga bakterieflora.

Smådjurskliniken Hjärtat ©  2020-2023