Till slut kommer den dagen då vi måste ta det där jobbiga beslutet om vår älskade vän ska få vandra vidare. Ett beslut som aldrig är enkelt, men ibland är det bästa för djuret. Det är vårt ansvar som djurägare att avgöra när livskvalitén inte längre är som den en gång var.

Många gånger kan man känna sig lite osäker inför beslutet och då är du varmt välkommen att boka tid med oss för rådgivning. Då kan vi tillsammans diskutera djurets hälsa och vilket beslut som ska fattas.

Jag vill att det ska gå så lugnt och värdigt till väga som möjligt och lyssnar på dina önskemål. Du får välja om du vill vara med eller lämna djuret till oss efter att du tagit farväl. Du kan även välja om du vill se djuret efteråt och ta ett sista farväl fast du inte är med under själva avlivningen.

Hur går det till?

När du kommer till oss skriver du under en anhållan om avlivning. Kom även ihåg att ta med giltig legitimation. Om det inte är du som är djurägare som kommer med djuret måste du fylla i en fullmakt (se länk nedan) och lämna till oss. Väl på rummet får ditt djur en spruta med lugnande medel. Det tar cirka 5-20 minuter för ditt djur att bli trött och ni får då tid att sitta tillsammans i lugn och ro. Vi sätter sedan en kanyl i ett ben, där sedan sömnmedel sprutas in i och djuret somnar lugnt in. Vi lyssnar till sist på hjärtat och konstaterar att djuret avlidit. Efteråt kan du kan givetvis sitta kvar så länge som du vill för att ta farväl. Om du inte vill vara med under någon eller alla delar av processen så går det också bra.

Vad händer efteråt?

Du får tre alternativ att välja mellan:

  • Vanlig/allmän kremering: Ditt djur blir kremerat utan att du får tillbaka askan. Ditt djur kremeras då tillsammans med andra djur.
  • Separat kremering: Ditt djur blir kremerat separat och du får då tillbaka askan i en liten träurna. Du kan också välja om du vill ha en liten namnskylt på urnan. Jag meddelar dig när askan kommit i retur och då får du hämta urnan hos mig. Detta kan ta upp till tre veckor.
  • Begravning: Du tar med dig ditt djur hem och begraver det. Glöm inte att kolla med din hemkommun det är tillåtet att gravsätta djuret där du har tänkt dig.

Vid kremering hämtas kroppen av Krema vilket är ett privatägt kremeringsföretag.

Om du som djurägare inte kan närvara

Om du som djurägare inte kan närvara vid avlivningen är det viktigt att en fullmakt lämnas från dig med den som kommer in med djuret. Annars kommer inte att avlivningen utföras. Istället blir det en kostnad för sen avbokad tid. Denna fullmakt kan ni skriva ut här: Fullmakt för utskrift (pdf)

Smådjurskliniken Hjärtat ©  2020-2023