Alla hundar bör vaccineras mot Valpsjuka, Parvo, HCC (Hepatitis Contagiosa Canis, smittsam leversjukdom) och Kennelhosta. De är väldigt smittsamma sjukdomar med olika allvarlighetsgrad. En del av dessa kan vara dödliga medan andra endast väldigt kostsamma både gällande veterinärvård, men även eftervård.

Parvo, Valpsjuka & HCC

Vaccination av hund mot parvo, valpsjuka och HCC (smittsam leverinflammation) rekommenderas till alla hundar. Grundvaccination bör ske när valpen är 8 veckor gammal samt när den är 12 veckor gammal och när den är 12 månader gammal. Revaccination bör därefter ske vart tredje år.

Kennelhosta

Vaccination av hund mot kennelhosta (parainfluensa) rekommenderas till hundar som lever i miljöer där de utsätts för smittorisk, t.ex. i hundtäta miljöer, på utställnings- och tävlingsplatser samt pensionat. Grundvaccination rekommenderas vid 8 veckors ålder samt vid 12 veckors ålder och vid 12 månaders ålder. Revaccination bör därefter ske årligen.

Rabies

Vaccination av hund mot rabies är ett krav vid införsel av hund till Sverige och de flesta andra länder. Detta regleras strikt av Jordbruksverket och om du planerar att resa med din hund bör du noggrant sätta dig in i dessa regler, läs mer om detta på Jordbruksverkets hemsida  (länk).
Grundvaccination mot rabies ges tidigast vid 3 månaders (90 dagars) ålder. Revaccination sker antingen inom 1 eller 3 år, beroende på typ av vaccin. Vi använder vaccination som räcker 3 år.

Smådjurskliniken Hjärtat ©  2020-2023